ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΑΝ

Ένα δόντι δεν πονά μόνο όταν θέλει σφράγισμα, όταν έχει σπάσει ή όταν έχει χαλάσει.

Έρευνα που έκαναν επιστήμονες της Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνει πως ένας πονόδοντος μπορεί να οφείλεται και σε άλλα πράγματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports δείχνουν πως υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι πέντε λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε πονόδοντο που ούτε καν φανταζόσασταν. 

Ποιοι είναι αυτοί;
Ιγμορίτιδα  Αν έχετε πονόδοντο κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, γρίπης ή ίωσης, τότε μπορεί η αιτία να κρύβεται στα ιγμόρεια σας. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκονται ακριβώς πάνω από τον ουρανίσκο στο στόμα σας. Αν τα ιγμόρεια είναι γεμάτα λόγω της ίωσης/γρίπης, τότε είναι πιθανό να νιώσετε πόνο στο πάνω μέρος των δοντιών και πίσω από τα μάτια. Θα  σιγουρευτείτε πως αυτός είναι ο λόγος αν παρατηρήσετε ότι ο πόνος δεν εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο δόντι.

Τα ούλα σας υποχωρούν  Σε μερικούς ανθρώπους που έχουν ευαίσθητα δόντια τα ούλα υποχωρούν με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το σμάλτο των δοντιών στην γραμμή των ούλων, ακριβώς επειδή τα ούλα δεν είναι πλέον εκεί για να το προστατεύσουν. Ο πόνος δεν είναι συνεχής, αλλά θα σας "χτυπάει" κάθε φορά που το σημείο όπου έχει φύγει το σμάλτο έρχεται σε επαφή με κάτι ζεστό ή κρύο.

Απόστημα  Αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά, τότε είναι πολύ πιθανό οι τροφές που μένουν κολλημένες στις οδοντικές κοιλότητες να σαπίσουν και να δημιουργήσουν απόστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή φλεγμονή με πρήξιμο, πύον και έντονο πόνο που διαρκεί για πολλές ώρες.

Τρίζετε τα δόντια όταν κοιμάστε  Συμβαίνει πιο συχνά από όσο νομίζουμε και τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι που το κάνουν δεν το καταλαβαίνουν καν. Εκείνοι που τρίζουν τα δόντια τους έχουν ορισμένες φορές ξαφνικούς, έντονους πόνους στα δόντια όταν επιχειρούν να δαγκώσουν κάτι. Το τρίξιμο των δοντιών προκαλεί και άλλα προβλήματα, όπως πονοκεφάλους και πόνους στην σιαγόνα.

Έχει φύγει σφράγισμα  Όταν ένα σφράγισμα έχει φύγει από την θέση του, τότε εσωτερικό του δοντιού μένει εκτεθειμένο με αποτέλεσμα ο,τι ακουμπήσει επάνω να προκαλεί πόνο. Ιδιαίτερα αν η κοιλότητα που έχει ανοίξει είναι βαθιά και κοντά στο νεύρο.