ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Ζυρίχη, Ελβετία: Ο καθηγητής Βιολογίας του Στόματος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Θύμιος Μητσιάδης και η ομάδα ερευνητών του ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνεια των δοντιών και επιτίθενται στο σμάλτο δεν είναι η μόνη αιτία εμφάνισης της τερηδόνας. Αντιθέτως, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η σύνθεση της ίδιας της αδαμαντίνης καθώς και η αντοχή της συνδέονται με την εμφάνιση τερηδόνας.

Αυτή η ανακάλυψη που φέρει ελληνική σφραγίδα ανοίγει το δρόμο για τη χρήση νέων προϊόντων, κυρίως νανοϋλικών, που θα εμποδίζουν την εξέλιξη της τερηδόνας στην περίπτωση που το σμάλτο είναι ελαττωματικό και θα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της στοματικής υγείας των ασθενών.

Σε συνέντευξή του ο καθηγητής κύριος Θύμιος Μητσιάδης εξήγησε ότι τα βακτήρια και τα τοξικά προϊόντα τους μπορούν πολύ πιο εύκολα να εισχωρήσουν σε αδαμαντίνη που δεν έχει και τόσο σταθερή δομή και να τη διαβρώσουν, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση τερηδόνας ακόμη κι όταν τηρείται μια σωστή στοματική υγιεινή.

«Γιατί κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν τερηδόνα παρ’ όλο που πάντα βουρτσίζουν τα δόντια τους προσεχτικά, ενώ άλλοι που είναι λιγότερο σχολαστικοί με την υγιεινή των δοντιών τους, δεν έχουν τερηδόνα; Αυτό που αποδείξαμε είναι, ότι υπάρχουν γενετικές βλάβες στην αδαμαντίνη των δοντιών, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της τερηδόνας. Συνεπώς, εκτός από τα βακτήρια και η αντοχή του σμάλτου των δοντιών παίζει καθοριστικό ρόλο», δήλωσε ο κ. Μητσιάδης.

Οι δύο ομάδες ερευνητών από το Κέντρο Οδοντιατρικής και το Ινστιτούτο Μοριακών Επιστημών του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, εντόπισαν για πρώτη φορά έναν συνδυασμό γονιδίων που είναι υπεύθυνος  για το σχηματισμό του σμάλτου.

Μετά από έρευνα 3-4 χρόνων κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια με διάφορες μεταλλάξεις των πρωτεϊνών της αδαμαντίνης που ανήκουν στον μοριακό μηχανισμό Wnt, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία καρκίνου, οι ερευνητές απέδειξαν ότι μεταλλαγμένα γονίδια προκαλούν διαβρώσεις του σμάλτου η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης τερηδόνας.

«Η κατανόηση των μοριακών-βιολογικών συνδέσμων της ανάπτυξης της αδαμαντίνης των δοντιών και του αντίκτυπου των μεταλλάξεων, που οδηγούν σε βλάβες της αδαμαντίνης ανοίγει νέες πιθανότητες για την πρόληψη της τερηδόνας. Νέα προϊόντα, που εμποδίζουν την εξέλιξη της τερηδόνας στην περίπτωση ελαττωματικής αδαμαντίνης, θα μας διευκολύνουν σημαντικά στη βελτίωση της στοματικής υγείας των ασθενών», επεσήμανε ο κ. Μητσιάδης.