ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Η δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων συνεχίζει να αυξάνεται μεταξύ των ενηλίκων νυν και πρώην καπνιστών, επειδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται ως μία πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, δύο πρόσφατες έρευνες από επιστήμονες στις Η.Π.Α. και τον Καναδά έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου απειλεί την υγεία του στόματος καθώς προκαλεί βλάβη στον ιστό των ούλων, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε μόλυνση, φλεγμονή και περιοδοντική νόσο.

Και οι δύο μελέτες διερεύνησαν την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία του στόματος τόσο σε κυτταρικό όσο και σε μοριακό επίπεδο σε in vitro πειράματα. Η ομάδα του καθηγητή  Mahmoud Rouabhia από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Laval στο Κεμπέκ εξέθεσε τα επιθηλιακά κύτταρα των ούλων στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, διαπιστώνοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών των κυττάρων πέθαναν εντός λίγων ημερών.


"Το επιθήλιο του στόματος είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος κατά των μικροβιακών λοιμώξεων," εξήγησε ο Rouabhia. "Το επιθήλιο μας προστατεύει από διάφορους μικροοργανισμούς που ζουν στο στόμα μας."

Προκειμένου να αναπαραστήσουν τι συμβαίνει στο στόμα ενός ατόμου ενώ εισπνέει τον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι Καναδοί επιστήμονες τοποθέτησαν ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα σε έναν μικρό θάλαμο που περιείχε ένα υγρό τύπου σάλιου. Έπειτα, τα εξέθεσαν στους ατμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου με ρυθμό δύο "εισπνοών" ανά 5 δευτερόλεπτα κάθε λεπτό για 15 λεπτά την ημέρα.

Παρατηρήσεις από το μικροσκόπιο έδειξαν ότι το ποσοστό των νεκρών κυττάρων ήταν 2% σε κύτταρα που δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό ενώ αυτό το ποσοστό αυξήθηκε σε 18,40 και 53% μετά από μία, δύο, και τρεις ημέρες έκθεσης στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου αντίστοιχα.

"Σε αντίθεση με αυτό που θα πίστευε κανείς, οι ατμοί του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι μόνο νερό," δήλωσε ο Rouabhia. "Αν και δεν περιέχει πίσσα όπως το κανονικό τσιγάρο, εκθέτει τους ιστούς του στόματος και της αναπνευστικής οδού σε ενώσεις που παράγονται κατά τη θέρμανση της φυτικής γλυκερίνης, της προπυλενογλυκόλης, και των αρωμάτων της νικοτίνης."

Οι σωρευτικές επιπτώσεις αυτής της βλάβης των κυττάρων δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί, αλλά είναι ανησυχητικές. σύμφωνα με τον Rouabhia.

Παράλληλα, ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στις Η.Π.Α. κατέληξαν σε ανάλογα συμπεράσματα. Ο Dr. Irfan Rahman, καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες του εξέθεσαν κυτταρικές καλλιέργειες ανθρώπινων επιθηλιακών κυττάρων από τα ούλα σε ατμούς από ηλεκτρονικό τσιγάρο.

"Δείξαμε ότι όταν οι ατμοί από το ηλεκτρονικό τσιγάρο καίγονται, τα κύτταρα απελευθερώνουν φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, οι οποίες με τη σειρά τους επιδεινώνουν την πίεση μέσα στα κύτταρα, με αποτέλεσμα βλάβες που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες του στόματος," εξήγησε ο Dr. Irfan Rahman.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές στις Η.Π.Α. με τίτλο "E-cigarettes and flavorings induce inflammatory and pro-senescence responses in oral epithelial cells and periodontal fibroblasts" δημοσιεύτηκε online στις 24 Οκτωβρίου στο περιοδικό Oncotarget.

Η μελέτη της ομάδας από τον Καναδά, με τίτλο "E-cigarette vapor induces an apoptotic response in human gingival epithelial cells through the caspase-3 pathway," δημοσιεύτηκε online στις 3 Νοεμβρίου στο περιοδικό Journal of Cellular Physiology.