ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΥΛΑ ΜΟΥ

Αρκετές φορές, ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή τα καθαρίζουμε με οδοντικό νήμα, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι τα ούλα μας ματώνουν. Πιστεύουμε ότι είναι φυσιολογικό, όμως μπορεί να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος, ειδικά αν συμβαίνει συχνά.

Τα ματωμένα ούλα μπορεί να είναι σημάδι ουλίτιδας, μιας ελαφριάς μορφής ασθένειας των ούλων, αλλά και της πιο σοβαρής της μορφής, της περιοδοντίτιδας. Η ασθένεια των ούλων προκαλείται από βακτήρια που αναπτύσσονται στα δόντια. Μαζί με κατάλοιπα τροφών, δημιουργούν πλάκα. Όταν η πλάκα ερεθίζει τα ούλα, προκαλώντας μια επιφανειακή μόλυνση, αυτό ονομάζεται ουλίτιδα. Τα συμπτώματά της είναι το πρήξιμο, το κοκκίνισμα και το αίσθημα ερεθισμού στα ούλα. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί κακοσμία του στόματος. Δεν υπάρχει πόνος σε αυτό το στάδιο, αλλά τα ούλα ματώνουν πολύ πιο εύκολα με το βούρτσισμα.



Η περιοδοντίτιδα συμβαίνει όταν η ουλίτιδα εξελιχθεί σε πιο σοβαρό πρόβλημα, όπου η χρόνια φλεγμονή προκαλεί τον χωρισμό του δοντιού από το ούλο, αφήνοντας κενά που γεμίζουν με βακτήρια και πλάκα. Σε δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί και να χάσουμε τα δόντια μας. Ο μόνος τρόπος να προλάβουμε την ασθένεια των ούλων είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας προσεκτικά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Επιπλέον, θα ήταν καλό να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα καθημερινά, και να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρό μας. Η πλάκα σχηματίζεται καθημερινά, και μπορεί να απομακρυνθεί μονάχα με το βούρτσισμα. Αν σκληρύνει, τότε σχηματίζει πέτρα, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από οδοντίατρο.

Σε ήπια μορφή, η ασθένεια των ούλων μπορεί να αντιστραφεί αν εξακολουθούμε να βουρτσίζουμε προσεκτικά τα δόντια μας. Αν όμως η ασθένεια προχωρήσει, τότε είναι αναγκαίος ο καθαρισμός από οδοντίατρο. Υπάρχουν και άλλες αιτίες για το αίμα στα ούλα. Φάρμακα όπως η ασπιρίνη, ή σκευάσματα που αραιώνουν το αίμα, μπορεί να το προκαλέσουν. Κάποιες μολύνσεις από ιούς ή βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν αιμορραγία των ούλων. Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε τα ούλα σας να ματώνουν κατά το βούρτσισμα, είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να ελέγξετε.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΘΩΔΩΡΗΣ ΔΙΑΚΟΣ